Peter Vigh


Van de eerste schets achter de componeertafel tot bevlogen saxofoonspel op het podium: componist en saxofonist Peter Vigh is een podiumbeest en verzinner, maakt fantasierijke creaties en gaat unieke samenwerkingen aan. Hij is altsaxofonist en vaste arrangeur van het Berlage Saxophone Quartet, hij maakte de voorstelling Breaking the Silence met muziektheatergezelschap Via Berlin, hij componeerde zijn werk 'En we zoeken naar de waarheid' voor het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en voerde het samen met hen uit, hij werkte samen met dansgezelschap ISH en hij is als componist en musicus verbonden aan Theatre Hotel Courage.

 

Vigh’s composities kenmerken zich door een mix van poëtische klankconstellaties, energieke grooves en vervreemdende hilariteit. "Het fenomeen tijd prikkelt mijn verbeelding", zegt Vigh. "Ik laat noten graag versnellen, vertragen en ontsporen." Al op vijftienjarige leeftijd viel Vigh op als componist bij het Nederlands Blazers Ensemble, dat enkele van zijn stukken speelde. Onder andere tijdens het Nieuwjaarsconcert in het Amsterdamse Concertgebouw. Sindsdien wordt zijn muziek gespeeld door leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Budapest Festival Orchestra, Brandt Attema, Tobias Borsboom, het Ereprijs Ensemble en het Ricciotti Ensemble en kreeg hij opdrachten van onder meer het Grachtenfestival, November Music, de Gaudeamus Muziekweek, International Bach Festival Gran Canaria en NPO Radio 4. “Componeren is voor mij grasduinen in een overvolle toverdoos van klanken. Ik kan me blijven verwonderen over wat ik daar allemaal aantref. Met die componenten maak ik stukken waarmee ik het publiek en mezelf meeneem naar een klinkende wereld waar pure fantasie heer en meester is.“ Vigh’s composities werden gewaardeerd door verscheidene jury’s. Hij won het Prinses Christina Concours en de compositiewedstrijd van de VSB-poëzieprijs en werd finalist bij de 1. Kompositionwettbewerb van het Artemis Quartett.

 

Compositie studeerde Vigh bij leermeesters Klaas de Vries, Fabio Nieder en Willem Jeths. Saxofoon studeerde hij bij Arno Bornkamp in Amsterdam en bij Jean-Denis Michat in Lyon. Aan het Conservatorium van Amsterdam voltooide hij zijn master saxofoon met de aantekening cum laude vanwege ‘een sterke eigen visie, solide spel en muzikale lijnen’. In 2008 vormde Peter Vigh met Lars en Kirstin Niederstraßer en Eva van Grinsven het Berlage Saxophone Quartet. Valentin Erben, cellist van het wereldberoemde Alban Berg Quartett, noemt hen ‘een weldadige, frisse bries in het traditionele kwartetlandschap’. Hun beide cd's SaxoFolk en In search of freedom trokken internationaal de aandacht. 'Er zijn veel saxofoonensembles die eigen arrangementen spelen van bekende werken. Zelden klinken ze zo onbetwistbaar goed als bij het BSQ.', vond de ene recensent. 'De dames en heren van het BSQ (...) spelen roerend mooi. Soms weemoedig, soms speels, dan weer kordaat. Zowel instrumentaal, emotioneel als klankmatig is hun bron onuitputtelijk.', schreef een ander. Het verfijnde kamermuziekspel van het BSQ werd met prestigieuze prijzen bekroond, waaronder de Dutch Classical Talent Award en de Kersjesprijs. Ter verdieping van hun ambacht besloot het BSQ om in 2015 bij het Artemis Quartett te gaan studeren aan de Universität der Kunste te Berlijn. Een post-graduate opleiding die zij mit Auszeignung afsloten. Meer informatie: www.petervigh.com.