Berry van Berkum


 

Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem. Studeerde verder bij Jan Welmers (orgel) en Bert van den Brink (piano) en Klaas de Vries (compositie). Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (o.a. bij het Dollard Festival BRD). Met jazzsaxofonist Gijs Hendriks (Utrecht) vormde hij een duo dat van 2001-2008 optrad op internationale festivals. In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als artistiek adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk. Tevens is hij sinds 2000 werkzaam als componist.Sinds 2013 experimenteert hij in het ensemble ‘HOT’ (hetorgeltrio.nl) met Steven Kamperman (altklarinet) en Dion Nijland (contrabas). Zij speelden op verschillende internationale festivals en richten zich op improvisatie van eigen composities die weer zijn verwant aan thema's van Charlie Parker, Charles Mingus en gregoriaanse thema’s. Hun CD Bird Beyond verscheen in september 2016, en kreeg lovende recensies in binnen- en buitenland.

Naast zijn praktijk als concertorganist in binnen - en buitenland maakte hij verschillende cd opnamen en radio opnamen (voor KRO, NCRV, BRT) met o.a. muziek van Messiaen, Welmers, Frescobaldi en Bach.

Samen met Dirk Luijmes voerde hij voor het eerst de Sacre van Strawinsky uit op orgel o.a. tijdens het Spring Dance Festival te Utrecht. Hij is tevens actief als begeleider van ‘zwijgende’ films d.m.v. improvisatie. Sinds 2000 is Berry van Berkum werkzaam als componist. Daartoe volgde hij sinds 1998 compositielessen bij Andries van Rossem en vanaf 2002 bij Klaas de Vries in Rotterdam. Hij schreef werken voor verschillende bezettingen, o.a. voor bayan, marimba, koor, orgel, saxofoon, djembé en harmonium, piano, strijkorkest en slagwerk. Hij schreef muziek voor verschillende muziektheaterproducties o.a. ‘Wij, Mozes’. Deze ging in première te Rotterdam in 2010 (geïnitieerd vanuit Kunstfactor te Utrecht). Hij is lid van Nieuw Geneco en initiator van nieuwe initiatieven rond het componeren (o.a. the Kitchen). Zijn muziek verscheen op verschillende cd’s. Hij schreef werken voor o.a. Marco Blaauw, Ties Mellema, Dirk Luijmes, Francine van der Heijden, Marcel Worms, Klaas Stok, Gerie Daanen, Goska Isphording en het Schreck ensemble. Meer informatie: www.berryvanberkum.nl.